Variatlon

De variatlon is een sportieve activiteit, waarbij de deelnemers een bepaalde afstand moeten afleggen en zich daarbij op verschillende manieren voortbewegen. De opzet van deze spelvorm moet simpel en overzichtelijk zijn en het aantal attributen dat gebruikt wordt, beperkt.

Er zijn een aantal pilonnen (stations) neergezet in een circulair parcours. De afstand tussen de verschillende stations kan variƫren, afhankelijk van de verplaatsingsvorm.

Een deelnemer start bij een station en beweegt zich naar het volgende station.

Dat kan zijn:

Al huppelend
Slalomsgewijze, desnoods met hockeystick en bal
Huppend met dus twee gesloten benen
Zaklopend
Op een skippybal
Op plankjes of stukjes karton: deelnemer zet beide voeten op een plankje en legt het derde voor zich en stapt daarop en zo verder tot het volgende station
Kloslopen
Achteruit lopen
Kikkerend: gehurkt voorwaarts sprongen maken
Hinkelend
In een eenpersoons loopslang
Tijgererend

De tijd start bij het vertrek vanaf het eerste station en eindigt bij terugkeer op dit station.

Het is even uitproberen hoe groot de afstanden tussen de stations moeten zijn. Dat zal per verplaatsingsmogelijkheid verschillen. Het beste is natuurlijk om per station aan te geven welke verplaatsingsmogelijkheid er is tot het volgende station. Dat is makkelijk als er materialen klaar liggen, maar ingewikkelder als dat niet zo is. Eenmaal voordoen door de staf is een vereiste. Alleen het aangeven van kernwoorden, zoals huppelen, slalom, achteruit, kikkeren, hinkelen en tijgeren moet voldoende zijn.

Materiaalbenodigdheden:
Kleine pilonnetjes
Hockeystick
bal
zakloopzak
eenpersoons loopslang
plankjes of A4-kartonnetjes
A4-tjes met tekst verplaatsingen
Mobiel met stopwatch