Dodende straal

Op een centraal gelegen punt, verlicht met een lamp, bevindt zich een schaal met een groot aantal bonnen. Op elke waardebon staat bijvoorbeeld ‘goed voor twee snoepjes’. Bij deze schaal staat leiding. Twee andere leiders, voorzien van zaklantaarn, patrouilleren in de buurt vanĀ  de schaal.

De deelnemers vertrekken vanuit een hoofdkwartier. Elk is voorzien van een pas, op naam. Langs verschillende zijden moeten ze proberen de schaal te bereiken.

Als de patrouillerende leider iemand hoort of ziet, beschijnt hij hem met zijn zaklantaarn. De ontdekte deelnemers moet zijn pas afgeven en een nieuwe gaan halen in het hoofdkwartier, waarna hij opnieuw start.

Elke deelnemer die onopgemerkt de schaal weet te bereiken, ontvangt daar van de leider, na vertoning van zijn pas, een waardebon, die hij vrij naar het hoofdkwartier brengt. Wel op controle laten zien. De leider in het hoofdkwartier noteert de naam van de brenger op de waardebon en bewaart hem tot einde spel.

De deelnemer kan opnieuw starten.