Holland- Belgiƫ

Nee, nee, jammer. Dit spel heeft niets te maken met het WK Voetbal, ook al doet de naam daaraan wel denken. Het spel van de Hollanders en Belgen (eventueel aangevuld met een derde partij) is een heerlijk ren- en schreeuwspel, bij uitstek geschikt om de gemoederen eens flink los te maken en de stemming aan te wakkeren. Een prima uitsmijter, maar doet ’t zo mogelijk nog beter als gangmaker aan het begin van een kamp. Het kost hooguit een half uurtje voorbereiding.

Met de benodigdheden loopt het ook wel los, want in ieder kamp is wel een scheidsrechterfluit en een spelleider of -leidster, in het bezit van een schallende stem en stembanden die tegen een stootje kunnen … Het voorbereidende werk is simpel: Vooraf wandelt de spelleider over het kampterrein en legt een lijst aan van alledaagse en minder alledaagse voorwerpen, zoals je die in en om het kamp kunt tegenkomen (je kunt ze ook zelf bedenken). Het moet een bonte verzameling worden van de meest uiteenlopende zaken, zoals een wasknijper, een fietspomp, een wc-rol, een geschilde aardappel en een eikeblad.

Dit spel hebben we ooit gelezen in het blad Drietakt van het LCGJ (Landelijk Centrum voor Gereformeerd Jeugdwerk) en daarna veel keren zelf gespeeld. Het was altijd een succes. Het is zeker een activiteit om een groep aan de gang te krijgen. Let wel: het kan er chaotisch aan toe gaan!

spelbeschrijving